Foto: Shutterstock

Nu har vi sjösatt vår arbetsbåt!

Nu har vi sjösatt vår arbetsbåt!

Nyligen sjösatte vi vår arbetsbåt – OPTMUS. En finskbyggd katamaran i helaluminium av märket AluCat 35W, framtagen för att möta behoven i hamnen.
– Vår arbetsbåt spelar en viktig roll i hamnens verksamhet, särskilt vid underhåll av farleder och de sjösäkerhetsanordningar (SSA) vi ansvarar för, säger Clas Johansson, sjöfarts- och säkerhetsansvarig.

När vintern äntligen släppte sitt grepp och isen skingrades blev det dags för sjösättning av vår arbetsbåt OPTIMUS. Sjösättningen genomfördes av vår driftavdelning. Själva kranlyftet utfördes av operatören ShoreLink.

Regelbundna kontroller
OPTIMUS är utrustad med två utombordsmotorer på 200 hästkrafter vardera. Båten har också fullständig teknisk utrustning för navigation och en hydraulisk kran som är idealisk för arbete med bojar och prickar i farleden, så kallade SSA. Regelbundna kontroller av farleden är avgörande för säker och effektiv sjötrafik.
– Med OPTIMUS kan vi snabbt genomföra kontroller, vilket minskar risken för fel och ökar säkerheten för alla som använder farleden, säger Clas och fortsätter:
– Med sin fällbara stävramp fungerar OPTIMUS också utmärkt för externa transporter, av till exempel mindre grävmaskiner/traktorer, fyrhjulingar etc. Tack vare sitt grunda djupgående kan arbetsbåten nå de flesta öar i skärgården.

Mångsidig båt
Det är viktigt med en arbetsbåt som fungerar effektivt i den dagliga verksamheten.
– Alucat W35 är en stabil, hållbar, sjösäker och mångsidig arbetsbåt som under isfri tid bidrar stort till vårt arbete, säger Clas.

Snabba fakta om Alucat W35
Mått:             12,86 meter lång, 3,5 meter bred.
Vikt:               5,5 ton.
Lastkapacitet: 4,2 ton.
Fri däckyta:    35 kvadratmeter.
Marchfart:      18 kn.
Maxfart:         ca: 30 kn.
Manövrering av hydraulisk bogramp i hytten
Förhöjd hytt