Nu har vi invigt vårt nya hamnkontor

Nu har vi invigt vårt nya hamnkontor

Ulrika Nilsson, VD Piteå Hamn.

Nyligen invigdes vårt nya energismarta hamnkontor. Ulrika Nilsson, VD, berättade om kontorets hållbarhetsprofil för kunder och samarbetspartners.
– Haraholmen är ett betydelsefullt område för Piteå och Norrbotten, och det nya hamnkontoret är ett viktigt logistiknav för verksamheter som bedrivs här och för väsentliga delar av det regionala näringslivet.

Det nya hamnkontoret på Haraholmen är det första i sitt slag i Norrbotten med fasadintegrerade solcellspaneler. En unik hållbarhetsprofil präglar hela byggnaden: Piteå hamn har även valt andra energieffektiva lösningar i form av bergvärme och elbilsladdare.

Marint tema
Invigningen samlade både kunder och samarbetspartners. Musikelever från Framnäs folkhögskola inledde programmet med att bjuda på vacker musik med ett marint tema.
Dagen till ära hade eleverna under ledning av lärare Agneta Andersson även förberett en fanfar.

Det energieffektiva spåret
Ulrika Nilsson berättade om planering, byggprocessen och Piteå Hamns betydelse för regional och internationell handel. Det energieffektiva spåret berördes under hela invigningen.
– Vi har krönt hamnens investeringar i infrastruktur med ett nytt energieffektivt hamnkontor. Vi är en del av ett hållbart industrikluster på Haraholmen.

Stina Vesterberg, MAF Piteå, berättade utifrån sitt perspektiv som ansvarig arkitekt för hamnkontoret:
– Vi ville skapa en byggnad med anknytning till platsen, alltså hamnen och hamnverksamheten. Byggnaden har med sina containeraktiga element och höga mittdel inspirerats av just sjöcontainrar, hamnmagasin och rostiga fartyg. Materialen har valts för att förstärka konceptet, där de rostfärgade fasadintegrerade solcellspanelerna på utsidan blir de första av sitt slag i Norrbotten.
– Utöver dem har vi med stor fokus på klimatvänliga material som trä försökt skapa en varm arbetsplats där människorna som är verksamma ska trivas.

Medverkande
På invigningen medverkade bland annat Smurfit Kappa, SunPine, ShoreLink, Luleå Hamn, Skoogs, PnF, PiteEnergi, Piteå kommunföretag och Piteå Science Park.

Entreprenörer och samarbetspartner
En rad olika entreprenörer och samarbetspartner har arbetat med hamnkontoret. Bland dessa kan MAF/Norconsult och PEAB nämnas. PiteEnergi har bistått med rådgivning, installation av laddstolpar och solpaneler samt även medfinansiering till de fasadmonterade solpanelerna.

Nya hamnkontoret på Farleden 54.

Stina Vesterberg, MAF Piteå, berättade om nya hamnkontorets arkitektur.

Elever från Framnäs folkhögskola bjöd på ett vackert musikaliskt program med marint tema.

Mingel i de nya lokalerna.