Foto: Shutterstock

Flickfotboll i fokus

Flickfotboll i fokus

Ulrika Nilsson, Port of Piteå och Patrik Nilsson, Storfors AIK.

Måndag 3 juni är det dags för andra upplagan av Flickfotbollens dag på Hedens fotbollsanläggning i Bergsviken. För arrangemanget står Storfors AIK tillsammans med Port of Piteå.
– Det känns värdefullt att vi får göra den här dagen tillsammans och för så många deltagare. Flickfotbollens dag går helt i linje med grundidén för vår sponsring, säger Ulrika Nilsson, VD.

Syftet med arrangemanget är att lyfta fram betydelsen av flick- och damfotboll och bidra till laganda och utveckling. Bakom idén står Storfors AIK i samarbete med Port of Piteå. Nio lag och mellan 150-200 spelare deltar. Även spelare från PIF Dam medverkar under kvällen.
– Det känns otroligt viktigt att lyfta flickfotbollen! Den här kvällen är det också säsongspremiär för gräsplanerna, säger Patrik Nilsson, föreningsutvecklare Storfors AIK.

Förändra strukturer

Storfors AIK arbetar aktivt för att förändra samhällsstrukturer. Förutom insatser för flick- och damfotboll, utbildar föreningen ledare och arbetar för att stärka sina medlemmar.
– Bland annat ställer vi nu krav vid uppstart av nya lag att det ska finnas både manliga och kvinnliga ledare. Helt enkelt för barnens bästa då vi tror att det är positivt att barnen får både manliga och kvinnliga förebilder, säger Patrik Nilsson.

Fortsätta göra insatser

Port of Piteå satsar fram till och med 2026 medvetet på att sponsra tjejer och kvinnor inom idrott och samhällsengagemang. Riktlinjerna för sponsring är framtagna som en medveten kontrast till den mansdominerade transportbranschen.
– Vi vill stödja insatser som stärker jämställdheten i lokalsamhället. Tyvärr har vi fortfarande en bit kvar innan tjejer och killar har samma möjligheter inom idrott och i samhället i stort, säger Ulrika Nilsson.

Med ambition att bryta invanda mönster i samhället sponsrar Port of Piteå bland annat
PIF Dam, Piteå Elit, Storfors AIK och Flickfotbollens dag, Piteå Padel damlag, Piteå racketklubb, MSSK tjejhockey och Genusutskottet på Musikhögskolan.
– I samarbete med olika lokala föreningar fortsätter vi att göra särskilda insatser för tjejer och kvinnor. Vi samarbetar gärna med föreningar som har samma strävan som vi.

Fakta: Flickfotbollens dag

När: Måndag 3 juni kl. 18:30-22:00.
Plats: Hedens anläggning på Idrottsvägen 2, Bergsviken.

Så här arbetar Port of Piteå med sponsring